Tips voor je volgende Citytrip

Vervoer naar & in Amsterdam (trein, tram, auto)

Geschreven door Lien Berden | Mar 28, 2023 6:00:00 PM

Tips nodig over vervoer naar en/of in Amsterdam? In deze blogpost deel ik mijn persoonlijke ervaringen over reizen naar Amsterdam per trein en auto en het gebruik van de tram in Amsterdam zelf. Als je in of nabij België woont, dan is Amsterdam goed bereikbaar met de trein of auto. Daarom beperk ik me in deze blog post tot die vervoersmiddelen. Wil je toch met het vliegtuig naar Amsterdam? Kijk dan op deze pagina om de goedkoopste vluchten te vinden en te boeken.

Reizen met de trein naar Amsterdam

Als je vanuit België de trein naar Amsterdam wil nemen, kan dit vanuit Brussel, Antwerpen of Luik. Let er wel op dat je de Thalys boekt en niet een gewone trein, want anders zou je wel eens heel lang onderweg kunnen zijn. Laatste keer dat ik de trein heb genomen naar Amsterdam (08/02/2018), moest ik €50 betalen voor een heen- en terug in 2de klas. Vanuit Leuven en voor een reiziger 26-59j. Dat was toen wel geboekt via een eindejaarspromo. Als ik nu kijk naar de prijzen, zie ik €29 als goedkoopste prijs voor een heenrit. Maar dat schommelt sowieso per periode en hangt af van welk tijdstip je vertrekt. Als je -26j bent, is het normaal ook goedkoper.

Je komt dan aan in Amsterdam Centraal, vanwaar je direct de stad kan inwandelen, een tram kan nemen of gebruik kan maken van de gratis overzetboot.

Rijden met de auto naar Amsterdam

Amsterdam is zeker doenbaar met de auto. Vanuit Brugge zo'n 3u, vanuit Gent 2u45, vanuit Brussel Leuven & Hasselt ongeveer 2,5u en vanuit Antwerpen zo'n 2u. Zonder file natuurlijk :-) Het enige wat je dan nog moet voorzien, is parking. In de meeste hotels die ik vond, moest je bijbetalen voor parking en vaak nog behoorlijk wat. Een goedkopere oplossing, is gebruik maken van de P+R parkings. Deze heb ik zelf ook gebruikt in juli 2017 en oktober 2017. Je betaalt dan slechts €1 per dag! Alleen moet je erop letten dat je voldoet aan volgende zaken:

  • Je reist met het openbaar vervoer (tram, trein, bus of metro) naar én van de centrumzone.
  • Je gebruikt je eigen ov-chipkaart, of je koopt binnen 1 uur na inrijden van de P+R-locatie de papieren OV-kaart of de P+R GVB-kaart. Bekijk de kosten en voorwaarden van deze kaarten. (Let op! Je krijgt geen korting op het parkeren als je in het openbaar vervoer hebt in- en uitgecheckt met je betaalpas, credit card, mobiel, smartwatch of barcode e-ticket, zoals een ov-kaart via de app.)
  • Om te parkeren aan dit bedrag, moet je vanuit de centrumzone het openbaar vervoer naar je P+R parking nemen. Via een GVB-kaart of OV-chipkaart. Was je laatste check-in op een openbaar vervoer halte buiten Amsterdam Centrum, dan betaal je het normale parkeertarief.
  • Je betaalt het parkeergeld binnen 1 uur nadat je hebt uitgecheckt in het openbaar vervoer. Je hebt je parkeerkaart en ov-kaart of GVB-kaart hierbij nodig. 
  • Kom je op een weekdag? Kom dan na 10u. Voor 10u betaal je de eerste dag €8 (daarna wel maar €1 per dag). In het weekend maakt het niet uit op welk tijdstip je arriveert.
  • Je kan maximaal 96u (4 dagen) van dit tarief genieten. Daarna betaal je het normale tarief.

Met deze kaarten kan je gebruik maken van de P+R parking:

  • GVB-kaart: ideaal als je reist met 2 tot 5 personen. Kost €6 per persoon en je kan er max. 5 per auto kopen. Deze kan je kopen bij de blauwe automaten op de P+R parking zelf (niet te koop bij P+R Noord en Zeeburg III!). Je mag dan alleen met de bus, tram en metro van het GVB reizen. Deze kaart is 1 uur geldig op de heenreis (naar de stad) en 1 uur op de terugreis (naar de P+R). Indien je meerdere ritten wil doen, koop je best een GVB-dagkaart en GVB-meerdagenkaart.
  • GVB-dagkaart en GVB-meerdagenkaart. Te koop bij alle (metro)stations en GVB-loketten. Je mag alleen met het openbaar vervoer van het GVB reizen.
  • OV-chipkaart: ideaal als je alleen reist. Kan zowel een persoonlijke als anonieme kaart zijn of een papieren kaartje. Niet mogelijk met de mobiele OV-chip! Te gebruiken voor bus, tram, metro en trein. Je kan deze kopen op alle (metro)stations, GVB-loketten, in de bus of tram.
  • OV-studentenkaart of NS-Business card.
  • I amsterdam City Card. Kijk voor meer informatie op iamsterdam.com

De actuele beschikbaarheid van deze parkings, vind je hier: https://www.amsterdam.nl/parkeren/parkeren-reizen/

In Amsterdam zelf reizen met de tram

Amsterdam is vrij goed te voet te doen, maar soms kan het wel eens handig zijn om de tram te nemen. Hiervoor koop je best een GVB-kaart. Deze kan je meestal aan de haltes zelf kopen, alsook in het station & in de parkings. Een dagkaart (24u) kost €7,50, voor 2 dagen (48u) betaal je €12,50, voor 3 dagen (72u) €17,50, voor 4 dagen (96u) €22,50, ... Alle soorten tickets voor toeristen vind je hier: https://reisproducten.gvb.nl/nl/toeristen en een overzicht van alle tarieven vind je hier: https://reisproducten.gvb.nl/nl/tarieven.

Veel reisplezier!