Tips voor je volgende Citytrip

Inchecken bij Ryanair: welk documentnummer geef ik in?

Geschreven door Lien Berden | May 10, 2023 9:00:00 PM

Afgelopen weekend vloog ik met een paar collega's naar Stockholm. De vluchten hadden we geboekt op de website van Ryanair zelf, wat op dat moment de goedkoopste optie was. Alles ging goed, tot we moesten inchecken. Want welk documentnummer moeten we nu precies ingeven?

Welk document kies je?

Om een persoon in te checken op de website van Ryanair, moet je namelijk eerst een document toevoegen. Je kan daarbij kiezen tussen 'Nationaal identiteitsbewijs EER' (oftewel je identiteitskaart) en 'Paspoort'. Welk van deze twee documenten je kiest, hangt af van je bestemming. Over het algemeen geldt dat voor internationale reizen buiten de Europese Unie, zoals bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten of Azië, een paspoort vereist is. Voor reizen binnen de Europese Unie kun je meestal volstaan met een identiteitskaart. Je kan best altijd gewoon de specifieke vereisten en aanbevelingen van het land van je bestemming controleren voordat je op reis gaat.

Omdat we naar een bestemming binnen de Europese Unie vlogen, hadden we allen het Nationaal identiteitsbewijs EER aangeduid als document. Maar bij het toevoegen van het nummer van dit document waren we aan het twijfelen of het nu ging om de kaartnummer van onze identiteitskaart, of het rijksregisternummer.

Welk documentnummer moet je ingeven?

Voor de mensen die met dezelfde vraag zitten, hierbij het antwoord: als je als document hebt gekozen voor het Nationaal identiteitsbewijs EER, dan dien je de kaartnummer van je identeitskaart toe te voegen als documentnummer (en dus niet je rijksregisternummer!).

Op een Belgische identiteitskaart, vind je dit nummer op de voorzijde van je kaart, meestal bovenaan. Het kaartnummer bestaat uit twaalf cijfers en wordt vaak aangeduid als "Kaartnummer" of "Numéro de carte". Het staat meestal vermeld naast een barcode en onder de persoonlijke gegevens, zoals je naam en geboortedatum.

Op een Nederlandse identiteitskaart vind je het kaartnummer ook terug op de voorzijde van de kaart, maar dan rechtsonder. Het kaartnummer bestaat uit negen cijfers en wordt meestal weergegeven onder de tekst "Documentnummer" of "Documentnr."

Als je als document hebt gekozen voor je Paspoort, dan dien je de kaartnummer van je paspoort toe te voegen als documentnummer. Het documentnummer op je paspoort kan variëren in lengte en indeling, afhankelijk van het land waarin het is uitgegeven. Over het algemeen bestaat het documentnummer uit een combinatie van letters en cijfers. In België en Nederland bevindt het documentnummer zich meestal op de pagina met persoonlijke informatie, rechtsboven naast je foto. Op die van mij staat letterlijk "Paspoortnummer / N° du passeport" boven het vereiste documentnummer.

Hopelijk heb ik je met deze blogpost kunnen helpen en kan je zonder zorgen op reis vertrekken. Een veilige vlucht gewenst!