Tips voor je volgende Citytrip

Revolut: de ideale reisgenoot voor je internationale citytrips

Geschreven door Lien Berden | Dec 28, 2023 8:23:54 PM

Dankzij aflevering 6 van de podcast Vrolijke Vrekken heb ik vorig jaar een Revolut account aangemaakt. Aangezien die beslissing me ondertussen al redelijk wat heeft uitbespaard tijdens sommige citytrips, leek het me interessant om deze tip ook te delen op mijn reisblog.

Wat is Revolut?

Revolut is een digitale bank die in 2015 is opgericht met als doel het vereenvoudigen en moderniseren van financiële transacties. Het is een app-gebaseerd platform waarmee je eenvoudig geld kunt overmaken, valuta kunt wisselen en betalingen kunt doen, allemaal met lage kosten en zonder verborgen kosten. Revolut biedt ook een fysieke betaalkaart aan die je kunt gebruiken bij geldautomaten en winkels over de hele wereld.

 

Voordelen van Revolut tijdens het reizen naar het buitenland:

  • Geen verborgen kosten: In tegenstelling tot traditionele banken rekent Revolut geen extra kosten aan voor het gebruik van je kaart in het buitenland. Je kunt geld opnemen, betalingen doen en valuta wisselen tegen de echte wisselkoers, zonder verborgen kosten.

  • Valutawissel zonder commissie: Met Revolut kun je valuta wisselen tegen interbancaire wisselkoersen zonder extra commissie. Dit is vooral handig als je naar landen reist waar je meerdere valuta's moet gebruiken, omdat je geen geld verliest aan ongunstige wisselkoersen.

  • Budgetbeheer en meldingen: Revolut biedt geavanceerde budgetbeheertools waarmee je je uitgaven kunt volgen en analyseren. Je kunt meldingen instellen om op de hoogte te blijven van je dagelijkse uitgaven, zodat je binnen je budget kunt blijven tijdens je reis.

  • Beveiliging en controle: Revolut biedt geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals de mogelijkheid om je betaalkaart tijdelijk te blokkeren via de app. Dit is handig als je je kaart verliest of als je denkt dat deze is gestolen. Je kunt ook je transacties in realtime volgen en ongeautoriseerde betalingen direct melden.

Zelf heb ik vooral voor dat tweede voordeel een Revolut-rekening aangemaakt. In mei 2022 had ik een citytrip naar Edinburgh gepland, waar je met Schotse ponden moet betalen. Door te betalen met mijn Revolut-kaart en -app, waren er geen extra kosten aan verbonden en kon ik gemakkelijk bijhouden hoeveel & waar ik overal had betaald. Vooral handig als je de kosten achteraf nog moet delen met je reispartner(s).

Hieronder een voorbeeld van uitgaven tijdens mijn citytrip Edinburgh (mei 2022), citytrip Stockholm (mei 2023) en citytrip London (oktober 2023):

Je ziet dus ook telkens wat de wisselkoers exact was tijdens de transactie en hoeveel extra kosten er aangerekend waren. Bij transacties in het weekend zal je zien dat er 1,0% kosten worden aangerekend. Wil je die kosten vermijden, haal je dus best door de week geld af.

Je kan ook kiezen voor een Plus (€3,99 per maand), Premium (€8,99 per maand), Metal (€15,99 per maand) of Ultra (€60 per maand) plan, om nog meer voordelen te krijgen. Zoals aankoopbescherming, bescherming voor annulaties, terugbetalingsgarantie, verzekering op dagelijkse aankopen, reisverzekering, verlaagde crypto-kosten en nog veel meer. Zelf heb ik het voorlopig gehouden op het Standard (gratis) plan, waar ik alvast heel tevreden van ben.

 

Opgelet! Vergeet niet je Revolut-rekening aan te geven!

Als je als Belg een Revolut-rekening opent, dan krijg je momenteel nog een Litouws rekeningnummer. Hoewel dit binnenkort wel gaat veranderen! Omdat dit voorlopig dus een buitenlandse rekening is, ga je die moeten aangeven bij het centraal aanspreekpunt van de Nationale Bank van België en de rekening ook moeten vermelden in je belastingaangifte (in vak XIII, rubriek A). Meer info hierover kan je terugvinden in dit artikel: https://curvo.eu/nl/artikel/buitenlandse-rekening-aangeven-belgie.

Maar binnenkort zal dit dus niet meer nodig zijn, omdat Revolut voor een Belgische rekeningnummer zal zorgen.

 

Hoe vraag ik zelf een Revolut-rekening aan?

Heel simpel eigenlijk, volg gewoon deze stappen:

  1. Download de app

  2. Registratie: Open de Revolut-app en volg de instructies om je te registreren. Je hebt een geldig identiteitsbewijs (zoals een paspoort of identiteitskaart) nodig om je te identificeren tijdens het registratieproces.

  3. Gegevens verifiëren: Volg de instructies in de app om je persoonlijke gegevens te verifiëren. Dit kan onder meer het invoeren van je naam, geboortedatum, adres en contactgegevens omvatten.

  4. Identiteitsverificatie: Je moet je identiteit verifiëren om een volledig functionerende Revolut-rekening te hebben. Dit wordt meestal gedaan door een foto van je identiteitsbewijs te maken met behulp van de camera van je mobiele apparaat. Zorg ervoor dat de foto duidelijk en leesbaar is.

  5. Kies een plan: Nadat je je hebt geregistreerd en je identiteit hebt geverifieerd, kun je een van de beschikbare plannen kiezen: Standard, Plus, Premium of Metal. Elk plan heeft zijn eigen set functies en kosten.

  6. Aanvragen: Voltooi het aanvraagproces door eventuele extra informatie te verstrekken die nodig kan zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Dit kan onder meer het verstrekken van informatie over je werk, bronnen van inkomsten en het doel van het gebruik van Revolut omvatten.

  7. Kaartbestelling: Als je aanvraag is goedgekeurd, kun je een fysieke betaalkaart bestellen via de app. Dit kan een virtuele kaart zijn die je meteen kunt gebruiken of een fysieke kaart die naar je adres wordt verzonden. Voor de fysieke kaart ga je wel nog verzendkosten moeten betalen (vorig jaar bedroeg dit €7,99).

Zodra je de bovenstaande stappen hebt voltooid en je Revolut-rekening is geactiveerd, kun je beginnen met het gebruik van de app om geld over te maken, valuta te wisselen, betalingen te doen en nog veel meer. En vooral om de app te gebruiken tijdens je buitenlandse citytrips!

Dus waar wacht je nog op? Download de Revolut-app en maak je internationale reiservaringen nog beter!