Tips voor je volgende Citytrip

Zo reis je gemakkelijk van Stockholm Arlanda Airport naar het centrum van Stockholm

Geschreven door Lien Berden | Jan 6, 2024 2:24:00 PM

Als je van plan bent om naar Stockholm te vliegen, zal je zien dat er meerdere luchthavens zijn waar je naar kan vliegen. Stockholm heeft in totaal 4 luchthavens: Arlanda Airport (ARN), Bromma Airport (BMA), Skavsta Airport of Nyköping Airport (NYO) en Västerås Airport (VST).

Arlanda Airport is de belangrijkste luchthaven en handelt de meeste internationale vluchten af. De andere luchthavens worden voornamelijk gebruikt voor binnenlandse en regionale vluchten, evenals voor low-cost en chartervluchten. Hoewel een collega van mij ook vaak vliegt naar Bromma Airport, omdat deze dichter bij het centrum gelegen is.

Aangezien ik zowel in 2011 (met KLM) als in 2023 (met Ryanair) naar Arlanda Airport gevlogen ben, leg ik in deze blogpost uit hoe je van daaruit het beste naar het centrum reist. Dit zijn je opties:

Met de trein: Arlanda Express

De trein is een snelle en comfortabele optie om van de luchthaven van Stockholm naar het centrum te reizen. De Arlanda Express is een directe treinverbinding die je in slechts 20 minuten naar het centraal station van Stockholm brengt. De treinen vertrekken elke 10 tot 15 minuten en bieden comfortabele zitplaatsen en gratis wifi. Een enkele reis kost ongeveer 295 SEK / Zweedse Kronen (ongeveer €26), terwijl een retourticket 540 SEK (ongeveer €48) kost. Houd er rekening mee dat de prijzen kunnen variëren, dus het is altijd verstandig om de actuele tarieven te controleren voordat je reist. Bovendien kan je online vaak korting krijgen. Zo hebben we "slechts" 1.840 SEK moeten betalen voor 5 retourtickets, wat op dat moment neerkwam op een totaal van €162,43 oftewel €32,49 per persoon.

Je kan de tickets natuurlijk ook ter plekke kopen. Hun knalgele automaten zal je in ieder geval niet onopgemerkt voorbij lopen:

Ook het perron zelf is gemakkelijk terug te vinden. Want de lift die je vanuit de luchthaven naar beneden moet nemen, kom je tegen in diezelfde felgele kleur:

Aangezien we hadden gekozen voor een hotel vlak aan het treinstation, was deze keuze voor ons het gemakkelijkste. Zeker bij onze terugvlucht, waarvoor we al vrij vroeg in de luchthaven moesten zijn. Zo hadden we nog een beetje extra slaap.

Buiten de Arlanda Express zijn er ook regionale treinen die vanaf de luchthaven vertrekken en verschillende stops maken in de stad. Deze treinen zijn iets langzamer, maar bieden wel een goedkopere optie. Je kunt de trein nemen naar verschillende stations in het centrum van Stockholm en overstappen op de metro of bus om op je eindbestemming te komen. Dit is een goede keuze als je niet gehaast bent en wat geld wilt besparen.

 

Met de bus: Flygbussarna of FlixBus

Als je op zoek bent naar een betaalbaar alternatief, kun je de bus nemen vanaf de luchthaven van Stockholm naar het centrum. Er zijn verschillende busmaatschappijen (zoals Flygbussarna en FlixBus) die regelmatig diensten aanbieden tussen de luchthaven en verschillende delen van de stad. De bussen zijn comfortabel en voorzien van airconditioning, en bieden een betaalbare manier om naar het centrum te reizen.

De reistijd met de bus kan iets langer zijn dan met de trein, afhankelijk van het verkeer en het aantal stops. Maar gemiddeld duurt het ongeveer 35 tot 45 minuten om het centrum van Stockholm te bereiken. De prijzen voor een enkele reis bedragen ongeveer 99 SEK (ongeveer €9), terwijl een retourticket 198 SEK kost (ongeveer €18). Deze bussen opereren op regelmatige tijdstippen gedurende de dag, dus je hoeft je geen zorgen te maken over lange wachttijden. Controleer wel best de dienstregeling op voorhand, zodat je de juiste buslijn kiest om op je bestemming te komen.

 

Met een taxi / privévervoer

Als je op zoek bent naar extra gemak en privacy, kun je overwegen om een taxi of privévervoer te nemen vanaf de luchthaven van Stockholm naar het centrum. Er zijn verschillende taxibedrijven en privévervoersdiensten die beschikbaar zijn op de luchthaven en je rechtstreeks naar je eindbestemming kunnen brengen.

Het voordeel van het nemen van een taxi of privévervoer is dat je niet hoeft te wachten op het openbaar vervoer en dat je direct naar je hotel of een andere bestemming naar keuze kunt gaan. Dit kan handig zijn als je veel bagage hebt of als je gewoon snel en comfortabel naar het centrum wilt reizen. De reistijd varieert afhankelijk van het verkeer, maar het duurt meestal ongeveer 30 tot 40 minuten. Houd er rekening mee dat taxi's in Stockholm vrij prijzig kunnen zijn. Een enkele reis kan variëren van 500 SEK (ongeeveer €45) tot 700 SEK (ongeveer €62), afhankelijk van het tijdstip van de dag en het verkeer. Maar als je met meerdere personen de taxi kan delen, kan die prijs uiteindelijk nog meevallen.

 

Je kiest uiteindelijk natuurlijk zelf wat voor jou het beste uitkomt. De Arlanda Express is de snelste en meest comfortabele optie, maar het is ook de duurste. De Flygbussarna biedt een betaalbaar alternatief met een iets langere reistijd. Taxi's en huurauto's zijn handige opties als je meer privacy en flexibiliteit wilt.

Geniet van je reis naar Stockholm!